Teekkarien LVI-kerhon perinteinen ja jo legendaksi muodostunut Kotimaan Pitkä järjestettiin marraskuun alussa 1.11.-3.11.2018. Tällä kertaa matka kohdistui Tuusula-Rauma-Vaasa-akselille, ja reissuun lähdettiin 19 innokkaan kerholaisen voimin. Matkaajat olivat varanneet muiden matkatavaroiden lisäksi lauluääntä mukaan täysin rinnoin, mikä takasi viihtyisät siirtymät kohteiden välillä.

Kerhon linja-auto lähti liikenteeseen torstaiaamuna jo kello 7.00 Otaniemestä. Liikkeelle päästiin ajallaan siitäkin huolimatta, että osa seurueesta oli edeltävänä iltana käynyt esinesteyttämässä itsensä Helsingin yössä. Tuttuun tapaan alkuun käytiin mukana olijoiden esittelykierros, ja varsinainen matka saattoi alkaa!

Ensimmäisenä kohteena oli Chiller Oy:n tehdas Tuusulassa. Yritys valmistaa jäähdytys- ja lämmityslaitteita erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin, ja tehdaskierroksen aikana vierailijat pääsivät tutustumaan laitteiden valmistus- ja testausprosesseihin. Esitettyihin kysymyksiin saimme asiantuntevat vastaukset isänniltämme. Erityisen kiinnostuneita kerholaiset olivat puhallinkonvektorista, sillä sellainen löytyy myös kerhohuoneesta. Tehdastiloihin tutustumisen jälkeen saimme lyhyen perehdytyksen Chiller Oy:n mitoitusohjelman käyttöön, mistä on varmasti hyötyä alan tuleville ammattilaisille! Yrityksen tarjoaman aamupalan jälkeen kipusimme linjurin kyytiin ja käänsimme nokan kohti Raumaa.

Erittäin lyhyeltä tuntuneen pitkän ajomatkan jälkeen saavuimme Oras Oy:n tehtaalle Raumalle. Yritys on tunnettu ja arvostettu kotimainen vesikalusteiden valmistaja, ja odotettavissa oli mielenkiintoinen vierailu. Alkuun pääsimmekin kuulemaan hieman Oras Oy:n valmistamien vesihanojen historiaa ja opimme, kuinka hanalla säädetään tulevan veden lämpötilaa ja määrää. Tehdaskierroksella pääsimme näkemään hanojen valmistusprosessin käytännössä ja saimme mm. tietää, kuinka muovia kromataan (!). Tietorikkaan kierroksen jälkeen siirryimme yrityksen edustustiloihin, jossa pääsimme nauttimaan saunasta ja herkullisista ruoka- ja juomatarjoiluista! Aivan liian lyhyeltä tuntuneen ajan kuluttua nousimme jälleen linja-autoon mukanamme oivalliset Oras Oy:n tarjoamat pyyhkeet ja suuntasimme Porin yöhön.

Perjantaiaamuna lähdimme kohti Vaasaa, jossa meitä odotti Vilpe Oy:n tehdas. Yritys on tunnettu poistoilmanvaihtolaitteista kuten huippuimureista. Laitteisiin ja niiden valmistukseen pääsimmekin tutustumaan perusteellisesti. Huippuimurin tehoa pääsimme kokeilemaan käytännössä kilpaillessamme siitä, ketkä pystyisivät lennättämään paperista kyhätyn kappaleensa pisimmälle. Voittajien selvittyä vierailijat siirtyivät Vilpe Oy:n edustustiloihin mukanaan huikeat tuotelahjat, ja pääsimme jälleen nauttimaan loistavista ruoka- ja juomatarjoiluista sekä saunasta. Ilta jatkui tämän jälkeen Vaasan keskustassa ratkiriemukkaissa tunnelmissa!

Lauantaiaamuna lähdimme takaisin kohti Otaniemeä. Tiedossa oli pitkä ajorupeama, joten matkalle oli järjestetty yllätysohjelmana pysähdys Ikaalisten kylpylässä. Tämä virkisti väsynyttä seuruetta, ja pääsimme jatkamaan matkaa kotia kohti kuin uudestisyntyneinä! Lauluääntäkin joukosta vielä löytyi, ja matka taittui mm. Teräsbetonin sulosävelten voimin. Matkan päätteeksi oli yhteisesti todettava, kuinka upea reissu jälleen kerran oli!
Teekkarien LVI-kerho kiittää isäntiä ja kaikkia reissussa mukana olleita. Vuoden päästä suuntaamme jälleen katsastamaan, mitä alalla tapahtuu!