Saksa kuuluu maailman kovimpien tekniikan tähtipelaajien joukkoon etenkin koneteollisuudessa, autoteollisuudessa ja informaatioteollisuudessa. Se on väkiluvultaan ja kansantaloudeltaan Euroopan suurin. Konetekniikka on myös maan yksi arvostetuimmista tieteenaloista, paikoin jopa arvostetumpi kuin lääketiede.

Aachenissa sijaitsee yksi Saksan arvostetuimmista teknillisistä korkeakouluista RWTH Aachen, jossa allekirjoittanut pääsi viime kesänä kuluttamaan koulunpenkkiä ja tutustumaan paikalliseen tekniikan alan opetukseen. Yliopisto on todellakin maineensa väärti, sillä hyvin pian vaihto-opiskelijakin sai tietää, että moni opintonsa aloittaneista ei saanut niitä vietyä päätökseen. Syynä tähän ovat kurssien korkea vaatimustaso sekä uusimiskertojen rajallisuus. Jatkuva paine menestymisestä karsi muut kuin sitkeimmät ja ahkerimmat opiskelijat, jotka koeaikana jonottivat kirjastoon pääsyä saadakseen istumapaikan. Joinakin aamuina yritykset jakoivat ensimmäisille opiskelijoille mainoksia rekrytoidakseen kerman kakun päältä.

Vanha hiilitehdas Essenissä


Saksassa arvostetaankin suorittajia ja osaajia enemmän kuin sosiaalisesti lahjakkaita henkilöitä, mikä poikkeaa osin Suomalaisesta tyylistä. Vahva tietotaito hankitaan opintojen aikana, ja vaikka työelämässä opitaan, työnantajat eivät perehdytä yhtä paljon kuin Suomessa. Asialla on tietysti toinenkin puoli. Saksassa opinnot ovat hyvin teoreettisia ja usein opiskelijat saavat alan kokemusta yliopiston ulkopuolelta vain yhden harjoittelun verran ennen valmistumistaan, kun taas Suomessa sitä kertyy ahkerimmille jokaisesta kesätyöpaikasta.


Aachenin tuomiokirkko


Poikkeavasta opetustyylistään huolimatta Saksa on kouluttanut valtavan määrän kovia tekijöitä, jotka valmistuttuaan ovat tuoneet Saksaan maailmanlaajuisia teknologiayrityksiä. LVI-ala taas ottaa vasta ensiaskeleitaan Saksassa. Koneellinen ilmastointi on luksus, jota useimmissa rakennuksissa ei ole. Jopa monissa RWTH Aachenin uusissa rakennuksissa ilmanvaihto oli hoidettu ikkunoita avaamalla sekä tuulettimilla. Ottaen huomioon Länsi- ja Pohjois-Saksan kostean ilmaston, rakennukset ovat hyvin alttiita kosteus- ja homeongelmille. Opiskelija-asuntolassa, jossa vietin vaihto-opiskeluaikani, haisi myös vahvasti home. Paikallisille tilanne on kuitenkin niin tuttu ja ongelman seuraukset tuntemattomia, että asiasta oli turha keskustella.


Tuulipuisto Saksan luoteisosassa


Suomessa LVI-osaaminen on maailman mittakaavassa huipputasoista. Tällä alalla olisi Suomella varaa myydä osaamistaan ulkomaille. Onhan kyse kuitenkin ihmisten hyvinvoinnista.

ISH-messujen järjestäminen Saksassa on suuri asia sekä paikallisesti että Euroopassa. Messut keräävät yhteen alan edelläkävijöitä ja luovat alustan uusille ajatuksille ja yhteistyölle. Ehkäpä paikallisetkin sen myötä innostuvat myös LVI puolesta.


Vanhan mallinen kalenteri Bonnin aritmeettisessa museossaSaksalaisen konetekniikan opiskelijan kevyt koeluku